Het lukt Liberty Media amper om nieuwe races op de kalender te krijgen en huidige vast te houden. Er zijn kleine succesjes, maar het blijft lastig voor de nieuwe eigenaar van de Formule 1. En dat is allemaal de schuld van ex-eigenaar Bernie Ecclestone.

Dit jaar heeft Liberty Media het druk met het verlengen van contracten en het getekend krijgen van nieuwe. Op de kalender staan verlengingen voor de Grands Prix van Mexico, Groot Britannië, Duitsland, Spanje en Italië (en een deal in Nederland). Geen van alle heeft al voor de komende jaren toegezegd om verschillende redenen. Eén ding blijkt voor elk van de circuits te gelden: ze vinden dat ze teveel betalen.

Daarin speelt Bernie Ecclestone een grote rol. Bij het afsluiten van de contracten voordat Liberty Media de sport overnam, wist Ecclestone elke mogelijke cent los te krijgen bij de promotors. Hij haalde het onderste uit de kan en wist er zelfs de kan nog bij te regelen. Iets wat hij de promotors nu ook duidelijk heeft gemaakt. Bernie heeft ze allemaal verteld dat ze veel te veel betalen voor een Formule 1-race op hun asfalt. Iets wat de onderhandelingen voor Liberty Media niet makkelijker maakt.

Daarnaast zijn de bedragen die promotors betalen niet meer geheim, omdat Liberty een beursgenoteerd bedrijf is, en zijn er enkele overheden die niet meer mee willen betalen aan de evenementen. Allemaal dingen die de onderhandelingen voor Liberty erg moeilijk maken. “We got a lot of blow back, partly because we’re public now and they can see the prices, and also partly because Bernie suggested to a lot of them that they were overpaying. That didn’t help the cause. Exacerbating that are governments trying to pull back subsidies, in Mexico, other places – Spain. So that creates some challenges.”

Nieuwe locaties

Naast de problemen die het de nieuwe Formule 1-eigenaar ondervindt met het vasthouden van de huidige Grands Prix, wil het ook niet heel erg vlotten met het vastleggen van nieuwe locaties. Daar wordt natuurlijk hard aan gewerkt, voorbeelden hiervan zijn Vietnam en Miami (plus Assen/Zandvoort). Al staat die Florida nog steeds met potlood in de agenda. Gelukkig zitten ze niet stil bij Liberty en kijken ze naar mogelijke races in Las Vegas, Afrika en een tweede GP in China. 

“You’re always trying to balance both solidifying where you are strong, or core, which is historically western Europe, and then adding other things, like expansion to Vietnam, potentially a second race in China, potentially a race in Africa. We’re not yet prepared to announce any, but there’s a careful mix or blend of where you want to grow and where you want to solidify,” laat Greg Maffei, CEO van Liberty Media, aan Autosport weten.

van Autobahn Atom Feed https://ift.tt/2VU2t0s
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.