Gisteren plaatste Autobahn een artikel over de uitbreiding van de spoorcapaciteit naar Zandvoort, en het protest van omwonenden. We blijken in de Overvener gemeenschap niet bepaald vrienden gemaakt te hebben, zo blijkt uit een mail die we kregen.

Vrij kort na het publiceren ontvingen we onderstaande mail van een omwonende, die zich tekortgedaan voelt door de te eenzijdige berichtgeving, maar vooral aanvult waar het wat hem betreft eigenlijk om gaat. En daar kunnen we tot op zekere hoogte inkomen. 

De boodschap

Ik ben altijd groot fan geweest van Autobahn. Ik beschouwde jullie als een autoriteit op het gebied van automotive. Deze ochtend is daar, na het artikel inzake de protesten tegen 24 treinen door Overveen, verandering in gekomen. Autobahn en jij als auteur verlagen je hiermee naar het niveau van bladen als de Story en de Prive. Tijdens het schrijven van het artikel lijk je niet gehinderd door enige feiten kennis of emotie die bij omwonenden leeft.

Ik zal de echte feiten even voor je uiteenzetten, zodat er een einde kan komen aan het vooroordeel dat Nimby’s uit Overveen ‘het volk hun brood en spelen wil afnemen’. Op een enkeling na (zuurpruimen die je overal hebt), is heel Overveen razend enthousiast en trots dat ze onderdeel uitmaken van de F1. Iedereen in Overveen wil met man en macht bijdragen aan het tot een succes maken van het mobiliteitsplan rondom de F1.

Al rijden er in de dagen rondom de F1 100 intercity’s per uur, het interesseert niemand iets en zoals gezegd, iedereen is er trots op er deel van te mogen uitmaken. Waar het om gaat en waar u in uw artikel volledig overheen stapt is het veel grotere doel dat ProRail, NS, Gemeente Zandvoort en de Gemeente Amsterdam (lees Amsterdam Marketing / Amsterdam Beach) hebben, namelijk op ALLE EVENEMENTEN EN ZOMERSE DAGEN, ook meer treinen (intercity’s) in te kunnen zetten. Dus kortom de spin-off die kan komen uit het F1 mobiliteitsplan. DAAR ZIJN WIJ INDERDAAD PERTINENT TEGEN. VOOR DE OMWONENDEN ZIJN DEZE ZOMERSE DAGEN IMMERS OOK DE ENIGE DAGEN DAT ZE MET HUN GEZINNEN IN DE TUIN KUNNEN ZITTEN. DAT KAN DAN DUS NIET MEER. PROBEER DAT EENS TE PROJECTEREN OP UW, OF UW LEZERS PRIVE SITUATIE. BEN BENIEUWD WAT DE REACTIE IS.

Op dit moment kan men in het seizoen vanuit Amsterdam 4 x per uur, in 27 minuten naar Zandvoort en vice versa. Deze treinen zijn op mooie dagen in de ochtend (tot 10:30) en in de avond (tussen 17:00 en 18:30) goed gevuld. Op de overige tijdstippen rijden er 8 maal per uur lege treinen langs de achtertuinen. Deze situatie is niet ideaal maar prima en dit wist en accepteerde iedereen toen ze hun huis kochten. Het plan wat er nu ligt is alsof er met F16’s op Schiphol gevlogen gaat worden.

Dat is dus de echte reden, dat een grote groep Overveners juridische stappen aan het overwegen zijn en niet omdat wij zuurpruimen zijn die tegen de F1 zijn. Het zou u sieren als u van bovenstaande akte neemt en wellicht zelfs uw artikel aanscherpt zodat uw lezer de echte situatie kent. Het is niet mijn stijl om anoniem te reageren, echter uw artikel bevat zoveel stemmingmakerij dat, indien er echt problemen ontstaan inzake het aantal treinen dat er mogen gaan rijden tijdens de F1, door eventueel op handen zijnde gerechtelijke stappen, Overveners vrezen voor stenen door hun ramen.

Met vriendelijke groet,

Een Overvener, Petrol Head, Groot F1 fan en in jouw ogen ook een Nimby en een Zuurpruim

Reactie Autobahn

Ten eerste is het goed om te lezen dat ook Overveen inwoners met een groot F1-hart heeft en staat te popelen om Max Verstappen in eigen land aan te moedigen, ook al zullen veel van hen de Formule 1 in hun achtertuin nooit bewust meegemaakt hebben. De open houding ten opzichte van De Rest Van Nederland is precies wat we nodig hebben om van de Dutch GP een topfeest te maken. 

Waar de pijn dus zit, is bij het mogelijke vervolgtraject, waarin het spoor drukker bereden wordt. We stelden al dat in de zomer de frequentie van 4 naar 8 treinen per uur omhoog gaat, maar kennelijk heeft dit op dagen zonder evenementen alleen nut in de ochtend (heen) en late middag (terug). Of er daadwerkelijk een grotere vraag naar treinreizen op dit traject komt als de capaciteit wordt vergroot, wagen we te betwijfelen, maar oké: meer treinen betekent meer lawaai in je achtertuin en langer/vaker wachten bij de spoorwegovergang. Hiervan is er overigens slechts één in Overveen: aan de Bloemendaalseweg, naast het station. De overige twee kruisingen met het spoor (Brouwerskolkweg, Westelijke Randweg) zijn ongelijkvloers.

De stelling ‘dat je dan niet meer in je tuin kunt zitten’ is wel een heel extreme. Ondergetekende woont onder een van de aanvliegroutes van een vliegveld, en heeft deze zomerse dagen dus af en toe ook best last van landende vliegtuigen die op 100 meter hoogte overkomen. Dit is echter niet iets dat een bewoner nou per se binnenhoudt, je accepteert zowel het negatieve (beetje herrie) als het positieve (op een kwartiertje van een luchthaven wonen). 

Zandvoort kent vanaf 2020 twee echt grote evenementen per jaar: de Jumbo-racedagen en de Dutch GP. Rondom deze feesten – met een duidelijke piekbelasting qua bezoekers – hebben meer treinen echt zin en nut. Of het echter op een gewone zomerse dag met 8 treinen per uur van en naar Zandvoort niet gaat lukken, wagen we te betwijfelen. Waar we wel in kunnen komen, is een vrees dat de extra capaciteit wordt gebruikt als carte blanche voor een pretpark Zandvoort, dat elk jaar meer bezoekers trekt, en waar je struikelt over de rolkoffers en de Nutellawafels. Als omwonende zit je daar niet bepaald op te wachten. 

Foto: spoorwegovergang Overveen, credit: Zoover.

van Autobahn Atom Feed https://ift.tt/2XUybv9
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.