Valtteri Bottas heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Lewis Hamilton start zijn thuisrace vanaf P2, voor de Ferrari van Charles Leclerc. Max Verstappen start de race vanaf de vierde positie. 

Q1: Magnussen vroeg uitgeschakeld in kwalificatie

De vraag van de dag is of het typische Britse weer ook in Silverstone tevoorschijn komt.  De regen kwam gedurende vrijdag mondjesmaat naar beneden en ook in de derde vrije training op zaterdagochtend waren er druppels op het vernieuwde Engelse asfalt. De dans wordt geopend door KimI Raikkonen, die het goede resultaat in Oostenrijk probeert door te trekken. Later zal blijken of 1:27.501 genoeg is om door te stoten naar Q2.

Charles Leclerc en Sebastian Vettel duiken naar buiten op de geel gekleurde mediums. Hiermee spaart Ferrari een setje rood wellicht uit, of de Italiaanse Scuderia bekijkt de snelheid op deze banden. Het zal geen invloed hebben op het DRS-systeem, maar Vettel meldt wel dat hij de achtervleugel niet open kon gooien. 

Terwijl de Ferrari’s laten zien dat ze erg snel zijn, gaat Max Verstappen naar de derde tijd. De Nederlander meldt wat problemen met turbodruk in zijn Red Bull: ‘I’m still having lag!’ Red Bull krijgt sowieso problemen met McLaren, want Lando Norris is sneller dan Verstappen en gaat naar P2.  Niet veel later rijdt Verstappen zich binnen drie tienden van de uiteindelijk snelste tijd van Lewis Hamilton. Leclerc wordt tweede.

In de gevarenzone vinden we de verwachte namen van George Russel en Robert Kubica. De Williams-coureurs hebben het in het hele seizoen al ongekend lastig en ook op het circuit in Silverstone komt daar geen verandering in. Lance Stroll is eveneens uitgeschakeld, samen met Daniil Kvyat en de Haas van Kevin Magnussen. Het scheelde voor de drie niet veel: er zat slechts acht tienden van een seconde tussen P8 en P18.

OUT: MAG/KVY/STR/RUS/KUB

Social

Q2: Ferrari op alternatieve strategie, Albon naar Q3

Beide Mercedessen verschijnen op de baan met de mediums. Hiermee creëren ze de optie om op de hardere band de race te starten. Indien de snelste tijd hierop verreden wordt, moet de coureur op deze band de race aanvangen. Charles Leclerc, Max Verstappen en Pierre Gasly volgen dit voorbeeld. Sebastian Vettel is wel op de rode softs naar buiten.

Leclerc is tijdens de eerste run de snelste van het hele veld met 1:25,646. Lewis Hamilton volgt op twee tienden met Valtteri Bottas in zijn kielzog. Max Verstappen staat vijfde, achter zijn Franse teamgenoot Gasly. Vettel is op softs slechts goed voor de achtste positie. Met zijn tweede poging steekt Verstappen zijn teamgenoot voorbij voor P4. 

Voor Romain Grosjean lijkt de kwalificatie uit te draaien op een tranendal. De Fransman staat na twee runs nog altijd vijftiende. De Haas-coureur kent sowieso niet een al te goed weekend, want na de  slapstick omtrent het vertrek van Rich Energy als sponsor bij de Amerikaanse renstal, crashte Grosjean gedurende de eerste vrije training bij het uitrijden van de pitstraat.

Bij het vallen van de vlag lijkt het even alsof Vettel het niet gaat halen, maar Vettel knalt er nog een ronde uit die goed is voor P5, op de zachtste compound. Ook Leclerc verbetert zijn tijd nog. Hij wordt daarmee eerste in Q2, maar veel belangrijker is dat hij de race moet beginnen op de rode band.

Beide Alfa Romeo’s missen net aan de slag en moeten genoegen nemen met P11 en P12. Ook Carlos Sainz, Romain Grosjean en Sergio Perez halen het niet. Beide Renaults en Alexander Albon zullen tevreden zijn, zij mogen door naar Q3.

OUT: GIO/RAI/SAI/GRO/PER

Social

Q3: Bottas verslaat gedoodverfde favoriet Hamilton en pakt pole

Q3, het laatste deel van de kwalificatie, is het belangrijkste en spannendste deel van de kwalificatie. Hopelijk wordt het een mooi begin van een prachtig raceweekend waarin ongeveer iedere mogelijke klasse aan de bak moet.  De regen lijkt hoe dan ook uit te blijven. 

Lewis Hamilton mag als eerste een tijd neerzetten op het circuit waar de Brit altijd zo goed is. Zijn thuisrace heeft hij al vijf keer gewonnen en ook dit jaar zal dat het doel zijn voor de vijfvoudig wereldkampioen. 1:25.345 is sowieso niet snel genoeg voor pole position. Na een foutje in Brooklyns,  duikt teamgenoot Valtteri Bottas er direct onderdoor. Max Verstappen gaat naar P3, voor beide Ferrari’s en teamgenoot Pierre Gasly. 

Charles Leclerc meldt dat hij een foutje maakte tijdens zijn eerste run. De Monegask kan dus nog harder en voor Max Verstappen en zijn fans betekent dit slecht nieuws: hij kan nog harder. 

De tweede run is voor Mercedes geen goede. Bottas verbetert zich niet en scherpt zijn tijd dus niet aan. Hamilton komt dichtbij op zes duizendste. Ook Leclerc, die wel naar P3 gaat en Verstappen dus verslaat, en Verstappen komen niet aan de tijd van de Fin. 

Daniel Ricciardo  wint de strijd om de zevende startpositie van meme-lord Lando Norris en teamgenoot Nico Hulkenberg. Alexander Albon zal zich tevreden moeten stellen met P10.

Bekijk de F1-show vanaf het circuit in Zandvoort!

Video

van Autobahn Atom Feed https://ift.tt/2GbG4pT
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.