Ewa, Zandvoort. Kifesh met Grote Prijs? Praat Nederlands a gra.

Na vijfendertig jaar afwezigheid keert de Formule 1 in 2020 eindelijk weer terug op Zandvoort. Het was me een feest gisteren in Zandvoort en omstreken. Heineken had als naamgevend sponsor genoeg tijd om de perfecte inhaker te bedenken en kwam met het briljante “Het rondje waar we 35 jaar op moesten wachten.” Vanaf volgend jaar mei is het verenspugen voorbij in café de Houten Bek.

Naast de blije mensen heb je in Nederland altijd meteen te maken met hordes stuurlui die op de wal staan. Het spoor kan de mensenmassa niet aan, de wegen zijn te smal, het duingebied is te delicaat enzovoorts enzovoorts. Gelukkig gaan we het gewoon schaffen hier, want zo zijn Nederlanders. Juist dankzij de azijnzeikers zijn alle problemen al gesignaleerd en alle beren reeds van de weg gehaald voordat ze een obstakel vormen.

Er is echter een grootschalig probleem dat de hordes oranjesupporters over het hoofd zien. Een ernstig en totaal niet automobiel probleem. Waarom heet de Grote Prijs van Nederland niet de Grote Prijs van Nederland, maar Dutch GP? Iedereen heeft zijn Grand Prix altijd in de landstaal en dan heet de Nederlandse versie ineens in het Engels? Hoe kan dat nou? In de GAS-landen heet zo’n race Grosser Preis, Italië, Spanje en Mexico hebben een Gran Premio, uiteraard heeft Frankrijk een Grand Prix. Je zou zo verwachten dat Nederland een Grote Prijs heeft, maar het wordt een Dutch GP. 

Toegegeven, ook in de eerdere geschiedenis is de Grote Prijs van Nederland een wat vreemde naamgeving. Maar toch had dan een Grand Prix van Nederland ook wel gekund. In Engeland heet de autosportwedstrijd immers ook niet de Grand Prize of Britain, maar de British Grand Prix. Marketingtechnisch werkt de Dutch GP natuurlijk het beste, maar een GP van Nederland was ook mooi geweest. Al was het maar zodat ondergetekende dan zijn lang geleden geclaimde domeinnaam had kunnen doorverkopen. 

van Autobahn Atom Feed http://bit.ly/2JonOwK
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.