Oke, stelletje negative Nancy's. 200.000 man in de duinen past best, en dat ook nog zonder verkeersinfarct. De organisatie van de Dutch GP gaat het varkentje volgend jaar wassen, en dat doen ze het beste op deze manier.

De F1 keert na 35 jaar terug in Zandvoort en het gaat legendarisch worden. Natuurlijk, er is ontzettend veel werk aan de winkel, maar als er een volk dingen goed organiseren kan, dan zijn wij het wel. De Dutch GP wordt dus een uitgelezen kans om ons visitekaartje aan de wereld af te geven, en ons te onderscheiden van logistiek lethargische Belgen of Fransen.

Voorop staat volgens sportief directeur Jan Lammers dat iedereen op de manier die hij zelf kiest naar het circuit kan komen, maar ga er maar van uit dat het aanreizen per auto flink wordt ontmoedigd. En terecht: er is gewoon niet genoeg parkeerplek voor de enorme toestroom aan publiek – dat waarschijnlijk ook nog in halflege auto’s afreist. Als mensen met de auto willen komen, dan snappen we dit volledig, zeker wanneer ze van plekken moeten komen die ronduit beroerd zijn ontsloten met het OV. Echter, niet tot aan Zandvoort. De auto wordt op een aantal strategisch gelegen ‘hubs’ op 15-20 km van Zandvoort neergezet (het echt verre verkeer kan ergens in de polder parkeren). Van hieruit wordt de reis voortgezet per touringcar/pendelbus/taxibusje/trein. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met mensen met een beperking, en kleine kinderen (hoewel: wie neemt zijn kind van 2 mee naar een GP?).

Te land, ter zee, en in de lucht

Er zijn drie manieren om Zandvoort te bereiken: per helikopter (enkele VIPS) of per boot / over land. Aanlegsteigers zijn er niet, maar deze kunnen tijdelijk aangelegd worden. Als er vervolgens een paar ferries vanaf het noorden en het zuiden worden ingezet, ontlast je al een deel van het verkeer over land. Als het 10 procent van het totaal is, zijn het nog steeds tienduizenden mensen, die niet in de grote mensenmassa vanaf het station naar het circuit mee hoeven te gaan.

Verreweg de meeste mensen komen echter over land. Wij zijn eigenlijk voorstander van het volledig openbaar maken van het vervoer, en auto’s van bezoekers simpelweg te weren. De enkele toegangsweg naar Zandvoort zal al genoeg te stellen hebben met alle paddock-bussen, medewerkers en de voltallige internationale media, die aanrukken.  Tijdens de uren waarop het publiek van en naar het circuit moet, kan je mooi een enorme lading pendelbussen over de N200/N201 laten rijden. Deze weg wordt uiteraard rond de GP een eenrichtingsweg, met een gedeelte voor gemotoriseerd vervoer, en een apart gedeelte voor fietsers. Met name dat laatste gaat een prachtig gezicht worden: een kilometerslang oranje lint van fietsers is een priceless gezicht, hier gaan internationale media verzot op zijn. 

Het spoor naar Zandvoort krijgt een upgrade, waardoor er geen zes, maar twaalf treinen in het uur kunnen rijden. Hiermee wordt de bulk van het publiek in hartje Zandvoort gedropt, van waaruit de – 2,1 kilometer korte – voettocht naar het circuit aangevangen kan worden.

Druk?! In 1972, toen was het pas druk!

Spreiding via slimme apps / locatiebepaling

De grootste vijand van een evenement is spreiding, of een gebrek hieraan. Doorgaans wil de hele groep bezoekers op hetzelfde moment dezelfde kant op. Er is dus een enorme piek in drukte, terwijl het de uren hieromheen vrij rustig is. Door mensen via een app te informeren over de verwachte reistijd, kan je ze wellicht beter spreiden. Er is bovendien een flink programma rondom de F1, dus je hebt als bezoeker niet het excuus dat je je verveelt bij aankomst. Mensen die een uurtje eerder vertrekken richting GP, of aan het einde nog even blijven hangen, kunnen hierdoor soepeler van A naar B komen. 

Vooral dit nog even blijven is belangrijk: op zondagmiddag, als de race is afgelopen, wil iedereen ineens Zandvoort uit. Met een goede DJ of ander entertainment hou je de mensen die niet nog drie uur naar huis moeten reizen nog even vast. Vergelijk het met een vliegtuig dat pas geland is: hierin heb je een groep die direct in het gangpad gaat staan, en een groep die blijft zitten tot de passagiers daadwerkelijk het vliegtuig uitschuifelen. Uiteindelijk ben je allemaal ongeveer tegelijkertijd bij de terminal.

Door locatiebepaling te doen aan de hand van signalen van mobiele telefoons, kan een eventueel vastlopende mensenmassa via aftakkingen of alternatieve routes in beweging gehouden worden.

van Autobahn Atom Feed http://bit.ly/2JoWAGe
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.