Hosanna! In Den Haag is iemand wakker geworden uit zijn winterslaap en heeft besloten dat het tijd wordt om een integrale visie op infrastructuur te ontwikkelen. Immers, alleen zo kan Nederland ooit een beetje uit de file komen.

Midden in Den Haag staat een gebouw vol met kakelende kippen zonder kop. Er wordt van alles besloten, maar het levert doorgaans niks op. Rekeningrijden invoeren zonder alternatief, iedereen aan een elektrische auto terwijl we niet weten waar de elektriciteit vandaan moet komen, en hogesnelheidstreinen kopen bij een amateurtreinbouwer. Zomaar een greep uit de briljante mobiliteitsplannen die Nederland de afgelopen jaren had. In de tussentijd stond Mark Rutte een beetje te glimlachen en te sms’en met CEO’s.

Visie

Toch blijkt er iets te broeien in de ivoren toren. De vier grote steden mogen hun verlanglijstje voor infrastructuur inleveren bij Mark Rutte en die gaat vervolgens kijken of hij ergens geld vandaan kan toveren. Hint: kijk eens bij de inkomsten van wegenbelasting, milieubelastingen, brandstofaccijns, BPM en de BTW daar weer over. De club van de vier grote steden komt vandaag bijeen met Rutte en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Het doel is om een aantal infrastructuur- en woningbouwprojecten versneld uit te kunnen voeren.

Amsterdam wil twee nieuwe metrolijnen bouwen aan de westkant van de stad (één naar Schiphol en één lijn naar een nieuwe wijk), Den Haag wil een nieuwe lightrailverbinding richting Zoetermeer, Utrecht wil (eindelijk) een metrolijn onder de grond gaan leggen en Rotterdam wil een nieuw brug in het oosten van de stad (eh, Rotterdam kan het niet wat ambitieuzer, waar zijn de metrolijnen?).

Tijd

Met de dichtslibbende wegen, het uit elkaar spattende spoornet en de toch nog wel even groeiende economie is nu het moment om te beginnen aan nieuwe infrastructuurprojecten. Nu de Betuwelijn, de hogesnelheidslijn en de Noord/Zuidlijn klaar zijn, is er nu helemaal geen giga-project aan de gang. Hoe kan dat nou?

Als Autobahn Futurewatch nog een duit in het zakje mag gooien: doe als Elon Musk en koop een tunnelboormachine. Leg metrolijnen door de hele randstad (en ver daarbuiten) aan voordat het te laat is. Als mensen bovenop een metrostation gaan wonen, is het moeilijker klagen dan als er een metrolijn onder hun huis wordt gelegd, terwijl ze er al wonen. 

van Autobahn Atom Feed http://bit.ly/2QzCgkB
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.