InJapan wist Max Verstappen beide Ferrari's een tik te geven. Voor het zetje dat hij Kimi Raikkonen gaf kreeg hij vijf seconden straf, en voor de aanvaring met Vettel werd geen straf gegeven. Whiting legt uit waarom.

Afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Japan wist Max Verstappen zichzelf naar een derde positie op het podium te rijden, maar zonder slag of stoot ging dit niet. De Limburger had twee aanvaringen met de Ferrari’s op de baan. Na de eerste ronde verremde Max zich en miste daardoor een stukje chicane. Bij het terug op de baan komen bevond Raikkonen zich op dezelfde lijn als Verstappen en tikten ze elkaar aan. Daarop stond tijdstraf van vijf seconden.

Volledig logisch als we Racedirecteur Charlie Whiting mogen geloven: “Ik denk dat het vrij duidelijk een straf was, aangezien Max van de baan ging en op een onveilige manier terugkeerde. Je bent verplicht om op een veilige manier terug de baan op te komen, maar hij drukte Kimi van het circuit, dus het was een redelijk eenvoudige beslissing voor de stewards.” 

Max was het daar allerminst mee eens. Tijdens de persconferentie na de race liet hij weten dat hij er alles aan had gedaan om zo snel en zo veilig mogelijk weer de baan op te komen. Hij had ook de chicane kunnen afsnijden en daarvoor een straf kunnen krijgen, maar hij deed alles in zijn macht om dat te voorkomen. In Max’ optiek was Raikkonen hierbij ook schuldig. Als de Fin iets had ingehouden en Max wat ruimte had gegeven, was dit allemaal niet gebeurd.

Raikkonen zag dat natuurlijk anders. “Ik zag dat hij meer ruimte nodig had, dus ik stuurde over de buitenbocht in de volgende bocht. Max wist dat ik daar reed, maar reed toch op me in en duwde me van de baan.” 

Max vs. Vettel

Na de eerste aanvaring met de Scuderia kwam Max nog een keer in contact met een rode bolide. Dit keer was het Sebastian Vettel die een moeilijke plek uitzocht om de Nederlander in te halen. Beide heren tikten elkaar aan omdat Vettel overstuurde en Max hem daarom niet genoeg ruimte meer kon geven. Beiden vlogen de baan af, maar waar Verstappen de race kon vervolgen, viel Vettel terug naar de vijftiende positie. 

Nu zou je zeggen dat de gevolgen van deze aanvaring ernstiger waren dan het tikje tegen Kimi, maar toch werd er hier geen straf voor uitgedeeld. Volgens Whiting was dit een “klassiek geval” omdat Vettel aan de binnenkant probeerde te duiken, maar op het moment dat hij er half naast zat Max moest insturen. De stewards waren het er in dit geval over eens dat geen van beide coureurs overduidelijk de schuldige van het incident was. Daarom bleef het ook bij een ‘racing incident’. 

Vettel was niet te spreken over de actie van Max. De Duitser denkt dat Verstappen 100% schuldig is aan de crash. “Het is normaal dat het er soms krap aantoe gaat, maar je moet altijd ruimte geven, en in dit geval kon ik nergens heen voordat we elkaar raakten. Het gat was daar, ik was sneller en ik zou de bocht gehaald hemmen. Ik zat vlak naast hem en toen gaf hij me niet genoeg ruimte.”

van Autobahn Atom Feed https://ift.tt/2IIjqFD
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.