De laatste maanden hoorden we het ene na het andere juichverhaal over een Grote Prijs van Nederland in Zandvoort. Alles zou open liggen voor Zandvoort, dat de historische eerste optie lijkt. Prins Bernhard houdt nu echter een slag om de arm.

Dat Liberty Media onlangs de merknaam Formula 1 Dutch Grand Prix registreerde zegt maar weinig volgens de prins die mede-eigenaar van Circuitpark Zandvoort is. De organisatie van het Formule 1- en Max Verstappen-circus is immers een bedrijf dat winst moet maken en daarom vragen ze alleen al $20 miljoen van een organisator om met het hele festijn langs te komen. Bernhard denkt dat dat Zandvoort kan gaan nekken en zegt tegen het magazine Formule 1: “Liberty heeft wel gezegd dat ze willen vasthouden aan klassieke Europese races, maar tegelijkertijd heeft het voor adverteerders weinig zin om heel veel races in Europa te hebben. Landen als Mexico zijn interessant, dat zijn nieuwe markten.” 

Dat laatste betekent ook dat sponsors in die landen makkelijker met de verlangde twintig miljoen dollar over de balk komen. Het miljoenenbedrag is zo hoog, dat het wel van adverteerders en sponsors móet komen: aan entreekaartjes ga je het nooit terugverdienen. Een rekenvoorbeeld: stel er komen 100.000 man op een Grand Prix af, dan moeten die allemaal bijna €200 betalen voor een ticket voordat de organisatie uit de rode cijfers klimt.

100.000

Overigens is het getal van 100.000 fans niet uit de lucht gegrepen volgens de prins: “Je ziet dat er bij een Formule 1-demo al honderdduizend man op de tribune zitten. Vanuit commercieel perspectief is zo’n Grand Prix enorm interessant, maar dan moeten we het met z’n allen wel willen. Voor mijzelf als promotor is het een lastig verhaal, maar zolang de kans op een Nederlandse Grand Prix er is, gaan wij door.”

FIA

Dat Charlie Whiting heeft gezegd dat Assen met een paar kleine aanpassingen geschikt kan zijn voor een Grand Prix, zegt niets. Bernhard heeft de Brit namelijk ook ontvangen op zijn circuit: “Whiting is ook bij ons geweest, dus dat zegt niks. Ik ben de promotor van de Grand Prix van Nederland en als we die race in Assen willen houden, dan doen we het in Assen, en als we hem in Zandvoort willen houden, of in Rotterdam, dan doen we het daar. Eerst moeten we die Grand Prix op de kalender zien te krijgen, en daarna gaat het er pas over op welk circuit dat gaat gebeuren.”

Op één punt blijkt de prins in ieder geval al gewonnen te hebben: hij noemt zich ‘de promotor van de Grand Prix van Nederland’ (ahum Bernhard, zullen we het gewoon weer de Grote Prijs van Nederland noemen?!). Dat houdt in dat hij blijkbaar de exclusieve rechten al binnen heeft gehaald om de Formule 1-race in ons land te organiseren, waar hij ook gaat plaatsvinden. Well played Bernie/Benno.

van Autobahn Atom Feed http://ift.tt/2HGEydD
via IFTTT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.